Monday, January 17, 2011

SEMULIA MULIA guru dan SEHINA HINA guru

Assalamualaikum...


Take a deep breath. Relax your mind.Stay calm.. Find your rationality. This entry could trigger your anger. You're going to disagree. But, what i'm gonna write is all about reality. From people around me. Where we should learn from it.

Inhaling? here we go.. *i'm gonna mix my language

'Teacher' is a very noble profession. Atau dalam bahasa melayunya, PENDIDIK. Mendidik & membimbing manusia kecil menjadi 'manusia'. Daripada buta huruf,kini kita boleh mengarang. Dan menulis blog.  Yang mambantu kita membina hari muka.Tetapi awas, semulia mulia pekerjaan ini boleh menjadi sehina-hina pekerjaan.

I'll tell u in advance that some of this entry is about to 'mark' nowadays teacher. Let me tell you in advance also, that every generation of my big family must has at least 1 teacher. 2 of my aunts are teachers. My beloved brother 'banglang' is a teacher. One of my parent's job is handling teachers. Kind of principles. But my parents are not teachers. Nevermind, u wont understand. My point is I live in a surrounding of teachers.

Guru-guru sekarang dah hilang jatidiri. Jatidiri sebagai pendidik. Mereka dah mengabaikan betapa sucinya, betapa mulianya tugas ini. Saya akui, tugas mendidik ini tugas yang berat. Bukan senang kita nak membentuk seseorang. Banyak cabaran. 

So, in my opinion, first they should know their nawaitu. Renew it. Because nawaitu is the most important thing that will lead to the result.Kebanyakan dari guru guru sekarang ni memilih profesion ni kerana 'terpaksa'. Not because of passion. They cant get any place in any university due to competition, 'teacher' is their  only option. Don't deny it!

Saya pun tak tahu lah nasib saya dikelilingi guru guru yang uhhhh... Sampai sekarang saya geleng kepala. By the way, saya bukan jenis yang selalu kena marah cikgu ye. Saya ni biasa biasa je.Tapi saya selalu tengok kawan kawan saya. Dan saya selalu lagi dapat tengok kejadian kejadian yang tidak diingini. Tapi Alhamdulillah, saya masih berjaya mengenali guru yang betul betul didefinisikan sebagai guru. Dan  hormat mereka. Saya sayang mereka.

Lets just go to my experience & explanation.

  •  Ada cikgu darjah satu. Not my class. Garang gila nak mati. Kalau marah budak tu, orang besar dengar pun boleh pengsan. Padahal salah budak tu kecik je. Kadang kadang tu memang x salah pun. Bahasa yang digunakan pun memang kasar.
-Helloooo!!!! They are seven years old tiny little creature! Baru masuk sekolah.Baru nak belajar survive hidup sendiri. Cakaplah lah elok elok. Budak2 ni lembik hati kalau kita cakap elok2. Puji2 sikit, gerenti ikut cakap kita. Marah tu tujuannya untuk nasihat. Bukannya untuk melepaskan marah. Tak perlu guna bahasa2 yang tak elok. Kalau diorang ikut macamana? Contoh melalui tauladan. Kalau budak2 dah takut sngt dgn cikgu tu, diorg akan mula ponteng kelas. 
Mindset ---> school=scary. They should respect you. Not fear.

  •  Ada cikgu darjah 5 & 6. Ajar english. Lagilah garang! Mulut yang ni lagi laserrrrrrrr!!! 2 thumbs up punya! Macam nak berdarah telinga dengar.Sangat sangatlah pilih kasih. Obvious sangat!!Jenis jenis student yang dia akan sayang habis mestilah 'Kaya, Cantik @ Comel, Top Student'. Selain daripada tu, mmg salah jelah kat mata dia. Ada sekali tu, dia tanya siapa yang x siap kerja dengan muka garang gila! 2 orang berdiri. Sorang kesayangan dia, sorang lagi student biasa.Guess what she did? She ask 'her' student to sit down. And scolded the other girl. Alasan? Sebab murid kesayangan dia tu pengawas. Dia banyak kerja nak buat.tu sbb x siap homework.dimaafkan. Come on man.. Tugas pengawas masa sekolah rendah apa sangat? Tunggu kat pintu pagar pagi2 je kot! And i was like " what the hell???" Eh,mase tu x reti cakap mcm ni lagi.hehehe.. Kesian gila kawan saya tu. 
  •  Saya pulak berusaha sungguh nak dapatkan perhatian cikgu ni. Saya nak jugak kena puji puji dengan dia. Nak jugak disayang sayang.. Pathetic x? Saya selalu buat kerja dia, belajar english dgn mak kat rumah, kalau homework dia saya buat kemas2, siap warna2 lagi. Tapi dia tak pernah pandang saya. Yelah, saya tak kaya, x cantik @ comel, bukan top student. Last2 saya give up. Tak nak dah terhegeh2 dekat dia yang pilih kasih tu. Tapi, akhir tahun 6 dia tiba2 alihkan perhatian kat saya. Know why? My mom came to school, to do some programme. And my teacher just knew that my mom was 'somebody' in our small town. I still regret because she liked me not because of my effort, but because of my mom.
- Tolonglah jangan pilih kasih dengan anak murid. Semuanya sama. Nak kemana dengan kekayaan student tu. Surely their parents wont put your name in their will. Kesianlah dekat anak murid. Mereka mahu perhatian yang sama. Tanggungjawab anda sama untuk setiap pelajar. Tak lebih tak kurang. Oh ya. Saya BENCI pembodek. BENCI GILA! Pembodek cikgu ke.. Pembodek boss ke.. They are all first class bulshitters! Fakta mengenai pembodek, diorang akan puji melambung bila di hadapan. Kat belakang, kutuk melambung. Tapi diorang yang dapat naik dengan goyang kaki. Orang lain yg berusaha kena tindas. So cikgu2, kalau ada student2 yang bodek tu, jangan lah terpedaya. Carilah potensi pelajar yang harus dicungkil. bukannya potensi pembodek berjaya. Sampai bila lah diorang nak lap bontot korang? Once diorg dah berjaya, they will ditch you in a snap!




  • Disebabkan saya join pidato, maka saya terlepas exam add math. Maka saya ambik secara perseorangan di bilik penolong2 kanan. Miss Tang tinggalkan saya dan sambung mengajar. Then, ada 2 guru kanan yg lain masuk dan bercerita. Mula2 saya tak ambik pusing apa yg disembangkan. Sampailah tiba2 salah seorang mereka ambik file & tutup lompang tingkap(cermin hilang).Tingkap tu memisahkan bilik miss tang dan tempat mereka bergosip. Tapi, Ya Allah, saya dengar sebijik2 apa yang diorang sembang. Mereka punyalah mengutuk & mengata & merendahkan & menggelakkan & segala 'me..' lah! tentang seorang student kelas last yang masih tak tahu menulis & membaca. Saya memang terkejut gila. Memang x tenang saya buat exam. Sebab saya tak sangka mereka macam tu. Patutnya mereka cari berbincang cari jalan macamana nak tolong student tu. Bukan untuk dijadikan bahan ketawa.
  • Guru yang sama..Panggil kawan saya ke biliknya, & sound dia seperti biasa.. ugut nak bgtau parents. And panggil kawan saya 'pelajar bermasalah' betul2 depan muka kawan saya. Seriously??? 
-Kawan saya betul2 sedih dilabel macam tu. Dia cerita kat saya sampai nak nangis. Perlu ke label pelajar tu depan2 dia. Agak2nya, lepas dilabel macam tu, kawan saya tu bersemangat ke nak ke sekolah? semangat ke nak belajar? belum apa2 lagi, semangat dah dijatuhkan oleh seseorang yang bernama 'guru'. Padahal kesalahan kawan saya tu amatlah kecik.Tp saya tak ingat dah ape. Dah nama budak2 sekolah. haishh.. 

Ada jugak cikgu2 yang x berapa gemar dengan saya. Tapi x boleh nak buat apa sebab saya ada cikgu2 saya sendiri yang akan bela saya. Lagipun pengetua baik dengan saya. Cikgu disiplin pun baik jugak. Sampai kawan2 cakap pengetua tu kawan baik saya. Saya pun tak tau kenapa ada cikgu2 yang x suka saya.Padahal saya x carik pasal pun.Saya beruntung sangat sebab dapat kenal Cikgu Sheeda (bukan yg You-tube tu tau!), Cikgu Huda, Cikgu Salamiah,Cikgu Hajar, & Arwah Cikgu Rosliza. Saya sebutkan nama sebagai tanda penghargaan. Mereka inilah guru yang sebenar benar guru. Mereka betul2 kenal Intan Nur Atiqah dan banyak bantu saya saat saya jatuh. Terima kasih cikgu.Diorang layan saya macam kawan. Saya boleh masuk bilik SPBT sesuka hati macam bilik tu saya yang punya. Bawakkan buah & kerepek untuk saya. Kadang2 kami sama-sama mengumpat guru2 kanan! HAHAHA..Terima kasih ya cikgu..

  • Ada pelajar ni nak mintak penjelasan untuk markah kokurikulum SPM yang rendah sedangkan dia sangat aktif. Student yang tak join apa2 dapat markah lagi tinggi.End up, cikgu tu emo2 and marah student and rudely toward the parent. Siap buat status kat fb buruk burukkan student ni.

Paling low standard. Anda seorang guru. Selesaikan secara profesional. Pelajar tu datang secara baik untuk dapatkan penjelasan. Bukan nak menyerang. Asal bawak parents je, fikir nak serang? Think bigger than your brain. Just terang kan jelah sistem pemarkahan macamana. Kalau betul anda salah, mengaku & betulkan kesalahan. Tak salah mengaku kesilapan. Benda tu mulia.bukan keji. Tambah2 pulak melibatkan masa depan pelajar tu.Lagi satu, tolongla hormat ibu bapa pelajar. At least jangan kurang ajar. What exactly you want to show to the parents. This is the rude irrational teacher that teach your child??  

Buat status kat FB? FB? Dear teacher, want to know some fact? Your actually can think BIGGER THAN THE SIZE OF YOUR BRAIN!! Soooo childish & unprofessional! Mana perginya etika sebagai guru? Atau sebagai kakitangan kerajaan? The report should be confidential! And post it to fb? That is the most ridiculous thing that i've ever heard for a teacher! Dahlah tak ceritakan perkara sebenar.. If u really want to make it public, tell the story from A-Z. You cant read a page from a book and make your assumption. Cikgu mengadu pasal student dekat fb? Stupiddest thing EVER! Why the hell cikgu tu nak memburuk burukkan student? Of courselah kawan2 student tu akan judge melalui status anda and start prejudicing that poor student. Those with big mouth & no brain surely will hate the poor student without even investigating. Urrrghhh.. Do you really call yourself a teacher?? Such a shame.

Me once used to say, kerja cikgu ni senang. Ajar benda sama setiap tahun. Orang lain kerja pagi sampai petang. Cikgu pulak, budak balik dia balik. Separuh hari. Budak cuti sekolah, dia pun cuti sama. Gaji tiap tahun sure naik je.. But I know, kerja ni nampak mudah, tapi pengisiannya tu cukup susah. Tapi disebabkan perangai2 guru2 ni mcm pengalaman2 saya di atas nilah yang buatkan saya cakap macam ni. Saya panggil mereka sekadar guru=hanya pekerjaan untuk menyara hidup. Bukannya pendidik=mendidik anak bangsa menjadi manusia berguna. SAYA SANGAT HORMATI GOLONGAN SEBEGINI. Tabik spring.


Guru2 Malaysia patut mencontohi guru/pensyarah di mesir. Mereka memang menganggap pelajar seperti anak mereka. Layanan juga seperti ibu dan ayah. Perkataan2 yang baik sahaj keluar dari mulut mereka.Cakaplah anda tak faham 10 kali. Mereka akan terangkan sampai faham. Suruhlah mereka ulang 10 kali, mereka akan ulang 10 kali. Kalau kat malaysia mintak ulang 10, alamat nak kena ketuk lah tu! Alhamdulillah, setakat ini, semua yang mengajar kami adalah pendidik. Saya sayang mereka. Saya hormat mereka.

Tolonglah guru guru sekalian.. Jalankan tugas anda dengan sebaik baiknya. Hormat tanggungjawab yang anda pegang sebagai pendidik. Murid murid anda memerhatikan cara anda dan cara anda tu memberikan kesan kepada mereka seumur hidup. 

TERIMA KASIH CIKGU YANG MEMBANTU SAYA HINGGA KE TAHAP INI. MINTA HALALKAN SEGALA ILMU YANG DIAJAR.

p/s: Maaf jika entry ini menyentuh sensitivity sesetengah pihak.

 

6 comments:

Khairunnisa Ithnain said...

so true la wehhh~
cikgu sekarang, not all, mostly ajar xikhlas. Tu smpi ade kes pukul2 budak. Xmemasal kan doc byk keje. haha. (ada kaitan ke)? aku rasa mcm nk cipta satu drug khas utk cikgu yg garang xbertempat ni, drug 'emotionless'.. hakhakhak. :D

tp kan, pasal kawan ko yg kena berdiri tu, aku pernah kena juga. Tapi disebabkan aku xbawak buku, semua yg xbwk buku time tu dimaafkan. kekeke~ smpi sekarang aku konpius, adakah aku pembawa tuah? hohoho~

Anonymous said...

that fact hahah
mcm dpt detect je cikgu yg anda maksudkan itu.. (primary school)
hahah

Nazeera Balqis Mohammed Asif said...

sedih klu ingat psl cikgu ni.dulu masa skolah rndah kat sentul,drjah 6 kot pernah ditampar cikgu, intan..ingat lg nma cikgu tu.bkn aku sorg ja dia tampar ada beberapa org lg time tu.gila,smpi terbuka tudung aku time tu..mmg dendam abis dgn dia tu,rsa nk tmpr blik,tp mcm da x kekuatan time tu.bibir mcm pecah.kpla aku da brpinar2 time tu.aku rasa dia naik angin sbb msa dia tmpar budak lain n pegi dkat aku,aku mmg tgk tepat kat mata dia,n cabar dia klu berani mo tmpar aku.
lelaki kn,trcabarla dia.da la cikgu tu lelaki,tngan bapak besar,rasa mcm trauma ni.i really hate him!!

tapi aku x nafikan cikgu2 la pnyebab kita berada d sni.semoga guru2 yg bnyak berjasa ni diberkati Allah dn berada dklangan ahli syurga.amin..

intannuratiqahmohamadyunus said...

banyak nya duit mereka2 ini..
huhuhu~~~

Anonymous said...

one of your most fabulous post!4 thumbs up..jari kaki skali..ahhahahha-adik

sepet yamauchi said...

thumbs up~!! ape yg ko ckp tu betol...cikgu ni..ntah nk ckp pun susah..aku lagi la bnyak kes ngn cikgu kan...pelajar bermasalah la katekan~!! n fyi, mase sekolah ade cikgu ni kutuk aku kaw2 je...pas abis sekolah, jumpe mak aku, adik aku..puji melambung2... wt*?? even aku tau aku jahat, tp kdg2 aku rase cikgu2 ni yg buat kte jadi jahat... aku sokong gile ko state kan name2 cikgu kat sekolah kte tu...n aku mmg paling tabik kat cikgu salmiah~!! sebab aku rase, die cikgu yg sentiasa ade kat belakang pelajar~ aku bangga ngn ko sbb buat entry ni~!! upahnye, tgu balik nanti~ hahaha