Tuesday, September 29, 2009

Seminggu berhari raya..(belum siap lagi..xyah baca!)

Ziarah pusara atok NN



Pagi raya, sembahyang raya.
menu utama first raya-lontong di samping lemang,ketupat,rendang,etc..

Sesi bergambar mmg perkara wajib.At least 2 jam lepas semayang raya.


Duit raya mmg wajib!


video
Anda boleh nampak Dato' Seri Najib,Tun Hasmah,Tun Mahathir.
Masih dendam dgn reporters..nasib baik encik polis tolong halang reporters tu dari aku. Kalau x dah lama kene tolak.. Halang aku 'sahaja' pulak tu! haha.. Hero of the day!
Xdelah terkilan sangat because dah byk kali jumpa Tun M,duduk depan2 lagi.
kali ni saje nak tgk rumah die + rumah2 disekeliling! hehe

Wednesday, September 23, 2009

hush hush

I never needed you to be strong
I never needed you for pointing out my wrongs
I never needed pain, I never needed strain
My love for you was strong enough, you should have known

I never needed you for judgments
I never needed you to question what I spent
I never asked for help, I take care of myself
I don't know why you think you gotta hold on me

And it's a little late for conversations
There isn't anything for you to say
And my eyes hurt, hands shiver,
So look at me and listen to me
Because

I don't want to stay another minute
I don't want you to say a single word
Hush hush, hush hush
There is no other way, I get the final say because
I don't want to do this any longer
I don't want you, there's nothing left to say
Hush hush, hush hush
I've already spoken, our love is broken
Baby hush hush

I never needed your corrections
On everything from how I act to what I say
I never needed words, I never needed hurt
I never needed you to be there every day

I'm sorry for the way I let go
On everything I wanted when you came along
But I ain't never beatin', broken not defeated
I know next to you is not where I belong

Thursday, September 17, 2009

Mak Intan Kata...

Mak : Dulu,mase puasa meriah.. bulan puasa nak datang pun dah meriah.. nak sambut puasa pun pasang mercun..

Aku : Sekarang..mmmhmmm.. mercun haram.... puasa masih seronok dulu kini dan selamanya..

Mak: Dulu puasa, ade main 'menghantar'.. buat kuih lebih,pastu bg dekat jiran2. Cara nak bagi,letak depan pintu rumah skali dgn mercun. bile mercun dah meletup, tuan rumah ambik arang kat dapur,lepas tu kejar org yg letak samapi dapat calit muka diorg gune arang. Kalau kene,tuan rumah kalah.. x cukup tanahlah diorg lari.sampai kubur pun ade.

Aku : Org sekarang jiran sebelah pun belum tentu kenal..kene kejar dgn parang maybe kot!hahaha..gurau je!

Mak: Raya masa dulu, nak dekat seminggu habiskan lawat sedara mara.. meriah.. saudara tu kuat. bukan takat sepupu..2 pupu,3 pupu pun rapat lagi.

Aku : Org sekarang ,habis sembahyang raya semua nak duduk rumah,nak tgk cerita2 kat TV.
Hmm..sedih..


Actually,post kali ni nak menceritakan tentang hambarnya Ramadhan dan Aidilfitri saban tahun. Cewah..ayat tak boleh blah!Semakin kita moden,semakin kita tinggalkan budaya yg melambangkan identiti kita. Kehangatan raya dah x mcm dulu. Lagu raya pun x selalu main dah. Kawan dekat Sepanyol,Edu pulak yang suke lagu raya. Tiap2 pagi pasang..Mase kite kecik2 jauh lebih meriah.Agak2 kenapa?

Alhamdulillah,my family masih lagi kaya dgn budaya Aidilfitri. Masih seronok walaupun x semeriah dulu. Syukur jugak sebab duduk dgn opah mase kecik2.. Dapat jugaklah merasa suasana sebenar raya di kampung. Mmg seronok.

Alhamdulillah jugak sebab tahun ni dpt jugak beraya kat Msia mcm tahun2 yg lepas. X dapat bayangkan beraya tanpa mak dan abah.. Because,as for me,the most important thing in eid is to get my parents' bless and forgiveness.

Tapi jangan kite lupa tujuan kita menyambut Puasa dan Aidilfitri,

Di bulan Ramadhan, Umat Islam ingin disucikan dari segala dosa yang sudah diperbuat. Nabi Muhammad SAW bersabda, “Barang siapa yang bergembira dengan datangnya bulan Ramadhan, Allah akan mengharamkan jasadnya dari api neraka.” Selain itu, dalam Hadist yang lain, Rasulullah juga mengingatkan, “Barang siapa yang berpuasa di bulan Ramadhan dengan penuh iman dan mengharapkan ridha dari Allah SWT, maka Allah akan menghapuskan dosa-dosanya yang telah lewat.”


Firman Allah Subhanahu wa Ta‘ala dalam al-Qur’an:

Tafsirnya: “Dan juga supaya kamu cukupkan bilangan puasa
(sebulan Ramadhan), dan supaya kamu membesarkan Allah
kerana mendapat petunjukNya, dan supaya kamu bersyukur.”
(Surah Al-Baqarah: 185)


Kemuliaan Hari Raya juga diterangkan di dalam Hadis seperti sabda Rasulullah s.a.w. yang bermaksud:
Daripada Umamah r.a. bahawasanya Nabi Muhammad s.a.w. telah bersabda barangsiapa mengerjakan amal ibadah pada malam Hari Raya Aidilfitri dengan mengharapkan keredaan Allah semata-mata hatinya tidak akan mati pada hari kiamat sebagai matinya hati orang-orang yang kafir ingkar pada hari kiamat.



Di dalam hadis yang lain Rasulullah s.a.w. bersabda daripada Anas r.a.
Maksudnya: Hiasilah kedua-dua Hari Raya kamu iaitu Hari Raya Puasa dan juga Hari Raya Korban dengan Takbir, Tahmid dan Taqdis.



p/s : Kakak nak ucapkan selamat Hari Raya Aidilfitri untuk Mak & Abah.. Ampunkan dosa kakak mula dari kakak lahir,sampailah hari, termasuklah pada masa akan datang. Mak Abah tau kan kakak sayanggggggggg sangat dgn mak abah..kan?kan?kan? Ana bhibbak awi awi!!

Untuk Balqis,Kak Sha,Tqah Mamat and Wanie Aziera,selamat beraya di perantauan. Jaga diri elok2 boleh? Aku syg kat korg ni sebenarnya..Maaf zahir batin jugak..

Monday, September 14, 2009

Don't trust the man if......

They say there is no right or wrong in love. Everything is fair in love! They said.. but NOT ME!
To be cruel, I’ll say there’s no real love these days. And I don’t really believe in couple. It’s not that I’m a lesbian. Now,you are the cruel one if you ever think of me like that while you read this! Everytime I mentioned my opinion to my friends, usually they made a face. I’m not sure whether the expression was because they didn’t believe I never couple before or scared that maybe I’m a lesbian. Well,I’ll definitely kill them if they ever think of the 2ND possibility! They also say, “Intan,jangan cakap besar,nanti menyesal. Tengok2 kau yg lebih2 nanti.Ko tak rase ko tak tau!” All I can do was laughing. But I could feel my stomach shrunken. They are right. It’s karma. So, watch your mouth Intan!

Actually,I don’t have much problems in trusting girl but guy…sigh!! It hurts to watch my girl friend being fooled by their boyfriend. Sometimes, it is damn obvious that the guy is just playing. Again, OBVIOUS!! To make it worse, the girl knows she’d been played, but she prefers to pretend it never happens. Guess what? Their reason is ‘love’.. I think they read to much love story novels or watch Hindustan movies. Hahaha..
So, my greatest advise is,don’t couple! Then,you are safe from being hurt. But if you can’t help it, look for these following signs. Don’t trust the man if..

1. They hit women = Urghh..this is the worse man that you must avoid! It doesn’t matter with whom-mother,sister or friend. Because there’s no warranty that you will not get the same fate in the future. Man who use violence against women is totally a coward. Women are made to be protected. Not harmed!!

2. They ask for your money = I’d love to call them ‘dayus’. Even if they ask you top-up their cell phone, don’t do it! Forsure NOT if they want to borrow your money. They are just using you. Shameless! Or should I call them gigolo? Wow,that really suits!

3. Already call you ‘honey,saying,darling,manje..’ at your early stage of relationship= Trust me,they are not serious!Can you see why? Just imagine how many girls that they’d call with that names. Is it so easy to call you sayang? If they call you with those, just ignore it. Just continue your conversation normally. But,never ever call them with those names! It shows you are so easy for their games!

4. Talk something obscene about you= they should respect you. Talking such things about you will just soil your dignity. Owh.. I hate this type of man!@*(#&^*($. That means they don’t think that you are a good girl. You’re bitch!

5. Dare to touch you = Again,it’s about respect.!As a muslim, he should know what is forbidden. How dare he touch you! That is so….. I don’t know what to say!


OF COURSE, THE BEST GUY IS OPPOSITE TO ALL OF THE ABOVE..
BUT,EVERYTHING IS DIFFERENT IF THE GUY IS A ‘FRIEND’. IT’S AN EXCLUSION! BUT IT’S A BIG ‘NO’ FOR BOTH FRIEND AND PARTNER FOR THE FIRST AND THE FIFTH POINT.


P/S : I really appreciate your opinion or any suggestion,or addition to this post especially for the girls. Feel free to speak!