Saturday, June 20, 2009

Ini ABAH saya..

Nama abah saya ialah MOHAMAD YUNUS BIN ZAINUDIN
Kali ni saya nak ceritakan segalanya yg sy tahu pasal abah saya.

1) Sebenarnya atuk & wan nak namakan abah Amirizan.Tapi,disebabkan moyang yg tlg daftarkan nama,tetiba dia terlupa nama Amirizan tu.Terus dia taruk nama Mohamad Yunus sempena nama nabi. Nasib baik sedap.Buatnya ditaruk nama Kudin ke, Dompok ke,teruslah tak sedap nama abah saya,seterusnya anak-anaknya ada bin atau binti yg x best!
Kalau kat kg,diorg panggil abah Amir. Ada satu hari tu,atuk NN cari abah kat Ofis tapi guna nama Amir,terkejut staff abah.Hahaha..

Cameron Highland - Love this pic!


2) Abah lahir x cukup bulan. Tu sebab kitorg slalu ejek abah lembik. Ayat popular abah 'Abah rasa nak demamlah..'. Kalau abah x ckp camtu mmg peliklah..

3) Merupakan anak sulung dan sangat dihormati oleh adik-adiknya.

4) Seorang yang sangat rasional. Ckp berdasarkan fakta only! Fakta. Sgt sistematik. Pandai berucap. Mmg xde org yg boleh berdebat dgn abah. (kecuali mak!). Prinsip abah ialah ambik barang,letak balik tempatnya. Tapi Abahlah yg paling banyak hilangkan barang! Hahaha..

5) Selalu marah2 bile carik sikat & pisau potong kuku sebab kitorang selalu letak merata2.

6) Abah JELANGOR!!!! Jelangor tu ialah cari barang x jumpa padahal depan mata je sambil mulut pok pek pok pek. dah turun kat anak abah yg ni haa..

Majlis Tunang Along

7) Seorang yg tepat masa.

8) Abah selalu kata pemikiran abah mcm Mahathir, Abah dgn Rishi Kapoor tu mcm adik beradik.Dgn P.Ramlee pun same. Hahaha..

9) Abah pandai masak! Sangat pandai masak. terutamanya lempap dgn Ikan keli masak lemak cili api tambah rebong. Fuhh..Meletup! Kalau lapar selalu mintak abah masak. Dulu pernah bergaduh gaduh xnak masak nasik dgn abah sampai kitorang main ojus.sape kalah masak nasi.kakak kalah tapi abah jugak yg masak nasik.

10) Sgt pandai hal yg berkaitan dgn kereta dan motor. nak repair2 ni bg kat abah. bkt semulajadi.

11) Digelar pegawai JPJ!! Along,Bangah,Balang slalu mengelak2 kalau kene bawak kereta sebelah abah. Mesti kene komplen cara bawak kereta punya! kitorang kat belakang tukang gelak je.. Sekarang kakak pn kene.tp,xdelah sangat!

12) Kalau dah minat sesuatu tu,bende tu jelah yg abah akan beli. Dulu suke beli kereta, beli kereta je... Pastu Motor berlambak2! Dari jaguh,motor biasa,skooter,RXZ,sampailah Scramler. sampai susah nak jalan dah kat depan tu. Pastu beli laptop....

13) Sgt mementingkan pelajaran.SANGAT2!!! Habiskan belajar baru boleh pikir nak bercinta cinta ni. Dulu masa UPSR,abah siap belajar semua subjek dgn kakak. Masa PMR dgn SPM,abah temankan kakak study sampai tgh2 mlm walaupun abah baru balik kerje. Last2,kakak yg tidur,abah yg berjaga.

14) Suka buat lawak.. Tapi sampai hari ni kakak je yg paham. Bile kakak buat lawak, abah je yg paham. Jadi, kita dua jelah yg gelak berabis kat meja makan. Yg lain buat muka malas nak layan lawak bodoh kita.

15) Tak berkira kalau pasal barang makan sebab abah pun suka makan..

Abah kat Kanan - Mmg dah ditakdirkan x pandai posing. Straight mcm askar..

16) Seorang yg sgt skema. Kalau masuk majlis formal tu,mmg kene jaga tatasusila. Cara pakaian. Cara jalan,cara duduk,cara makan,cara cakap,postur badan. Satu lagi pantang. Jgn pakai topi dlm majlis. Tak menghormati majlis namanya.

17) jgnlah sesape carik pasal dgn anak dia..mmg nak kene!

18) Selalu x dgr kalau hp sendiri bunyi. Kalau hp org lain bunyi,abah yg sibuk angkat hp abah coz ingatkan hp abah yg bunyi.

19) Suka dgn kucing2 tertentu. Pastu sayang sgt dgn kucing2 tu. Berak berapa kali pun abah setia buang taik dia. Antara kucing kesayangan-Sarip,Akhil,Aloyah.
Klasik x nama kucing ni? semua abah yg bagi. Geram kitorg. Kucing dah sikit punya gebu,sekali nama Aloyah?

20) Selalu berebut komputer dgn kakak! Berebut sungguh2 ni! sebab abah nak main game!!

21) Selalu belikan barang mahal2 untuk kakak sampai adik beradik lain pun slalu jelez. Antaranya keyboard,hp,laptop..

22) Suka dgr siaran Klasik Nasional. TIDAKKKK!!!!!! antara lagu favourite - sua sue kemoning & Nak dara rindu..

23) Selalu uruskan pengisian borang2 biasiswa ke,mintak kerje ke,apply sekolah ke,University ke anak-anaknya. Tapi kakak,kebanyakkannya kakak uruskan sendiri. Sebab kakak berdikari dan terer kan bah? kan? kan?

24) Selalu suruh kakak kupas buah mangga dgn alasan kakak sorg je yg terer guna alat pengupas tu. Eleh..kakak tau. trick abah tu..

25) Selalu suruh kakak pijak belakang abah sebab kakak sorg je yg ringan. yg lain semua gemuk2. (pijak disini pijak mengurut ye..bukan pijak durhaka!)

26) Selalu lupa bawak ubat kalau pegi jalan2! Kakaklah yg tukang ingatkan!

27) Leher abah pendek!kalau pakai baju kemeja mesti slalu x dapat butang kat atas sebab besar. Hahaha

28) Seorg yg sgt berani. pukul 3-4 pagi boleh basuh kereta,buang sampah sorang2. Tapi cerita yg abah paling takut ialah Nang Nak. kitorg x takut pun cerita tu.

29) Igt lagi mcmane abah pujuk kakak masuk USM mase dpt USM dulu tp kakak nak dtg sini jugak. Mesti abah nak kakak ikut jejak langkah abah & mak ke USM kan? sorry..

Birthday balang..

30) Masa puasa,lepas puasa,kakak dgn adik slalu ajak abah pegi tidur balik dalam bilik senyap2 tanpa pengetahuan mak.kalau mak tau nanti mak paksa berjaga sampai subuh. hahaha...

31) Dulu selalu sesat mase nak balik rumah wan kat putrajaya walaupun dah berpuluh2 kali datang. Kitorg slalu nak suruh JKR tu pasang signboard khas untuk abah yg ade tulis "RUMAH WAN".

32) Selalu sidai baju & basuh pinggan. Lepas tu banyaklah pinggan mangkuk mak yg hilang sebab abah letak kat bilik stor belakang yg banyak tikus tu. Hahaha..

33) Selalu buang tempoyak mak yg secara tidak langsung tempoyak opah sekali. Lepas tu beriya-iya suruh rahsiakan drpd opah sebab takut opah marah. hahaha.. Abah takut dgn opah!

34) Masa potong rumput depan rumah,abah selalu terpotong pokok yg mak baru tanam.Ade skali tu abah terpotong anak pokok mangga yg mak baru tanam. Sebab takut mak marah,abah ambik tali pastu ikat balik yg dah kene potong tu dekat pangkalnya. Hahaha..!!

35) cerita Hindustan kegemarab- Bobby & sanggam!

36) Dad, i hope i make you proud..

Banyak lagi yg kakak nak cerita sebenarnya..banyak sangat!
Akak just nak cakap yg Abah kakak ni sangat HENSEM!lagi hensem dari Rishi Kapoor!
Abah ialah chef terhebat!
Yang penting.. YOU ARE THE GREATEST FATHER IN THE WORLD.
Syukur sgt kat Allah sbb kakak dpat jadi anak Abah!
Eventhough you know, I Still want to tell you that I love u sooo Muchh!!!
Ampunkan dosa kakak..Halalkan makan minum..
Kakak sayang Abah..
HAPPY FATHER'S DAY ABAH..

Bile dgr lagu Cat Steven- Wild World,akak slalu terbayangkan lagu ni abah nyanyikan untuk kakak sebab lirik die serupa sangat dgn keadaan kite. Akak ade letak lirik kat bawah ni.

Lalalalalala...

Now that I've lost everything to you
You say you wanna start something new
And it's breakin' my heart you're leavin'
Baby, I'm grievin'
But if you wanna leave, take good care
Hope you have a lot of nice things to wear
But then a lot of nice things turn bad out there

CHORUS:
Oh, baby, baby, it's a wild world
It's hard to get by just upon a smile
Oh, baby, baby, it's a wild world
and I'll always remember you like a child, girl

You know I've seen a lot of what the world can do
And it's breakin' my heart in two
Because I never wanna see you sad, girl
Don't be a bad girl
But if you wanna leave, take good care
Hope you make a lot of nice friends out there
But just remember there's a lot of bad and beware

CHORUS

Lalalalala....

Baby, I love you
But if you wanna leave, take good care
Hope you make a lot of nice friends out there
But just remember there's a lot of bad and beware



9 comments:

nadiah said...

thniah cz dpt abah y pnyayg...

mirah said...

ahahah..
you miss one thing..abah ske x pham kalu kita bg bhasa isyarat suruh diam..dia akn ckp..ape???ckp kuat skit..
ahhah..abah..i love you too!
kakak..cpat blik please..
anyway.adik mmg ske lagu tu!!
rase mcm abh nyanyikan untuk adik je..untuk anak2 dia..
rasenya kita x pnah bncang lagi psal lagu tu kan?
x sngka same..btullah..kita ni pkir 100% same...aduih..tension2..
x leh nak lari skit,..

intannuratiqahmohamadyunus said...

adik,suruh abah baca blog kakak..
abah dah baca ke belum?

intannuratiqahmohamadyunus said...

hahaha... betul2!
mmg geram je rasenye. tapi x boleh nak marah sebab kelakar. Alih alih kite yg gelak! hahaha..
lagi satu..selalu sorok remote! hahaha.. pAstu ramai ramai tgk wayang bisu.\hahahaha

fa-aja-aja said...

heheheh...suka baca!
ketawa2 ja aku baca semua nih..
oh bes sungguh ayah intan pandai masak,,jeles kamek.

wehh parents kita belajar tempat yang sama la! USM..hehehe

sepet yamauchi said...

epy father's day 2 ur dad...
aq nk tambah ckit yg aq tau...

dlu mse ko skolah,
abah ko ske gosok kan bju skolah ko...
ngn tudung skali siap...
lbih2 lg time ko lambt g skola...
btol x??

nadiah said...

btol tue lai..
bkn die tlg abah die

intannuratiqahmohamadyunus said...

haha..

pot = rupa-rupanya abah kita ni uni-mate! same dgn anak mereka. lagi hebat,uni-mate, classmate, dan housemate!

lai- ko ni lai..membuka pekung aku! malu2..!!!

nadiah said...

ok wat????
tue blum abah ko punye ksabarn nk kjot ko bgun???