Saturday, March 27, 2010

It's all coming back (kahwin..)


Panas! ( Ala2 pisau cukur)

Fenomena yang melanda bumi anbia. X tau pula dengan keadaan di Malaysia. Kebelakangan ni topik Nikah Kahwin memang hangat. Sini sana orang cakap pasal kahwin. Sini sana jugak orang cakap pasal Bait Muslim. Dan sini sana (again) dengar berita ada je pasangan2 yang baru mendirikan rumah tangga.

Hmm.. Kahwin muda= kahwin semasa belajar.. semakin popular. Sampai dekat Cairo siap ada kempen anti bujang menjelang 2011 (ke..2012?). Correct me if i'm wrong.
Ingatkan dulu2 je nenek moyang kita kahwin muda. rupa2nya sekarang dah kembali trend tu.
Well, the worls is round!

Nak menunjukkan hebatnya fenomena ni, sampai bila dah dekat musim exam, ade pulak symptom2 nak kahwin? betul ke x, don't ask me because i don't know. Lagipun mmg xde plan untuk kahwin masa belajar. Abah pun x bagi.. rase mcm biasa je..
Tapi saya ade kawan yg ade syndrome tu.. hehehe..

Smart Circle yg lepas pun kami membincangkan topik ni jugak..

'Kahwin semasa belajar mendorong kejayaan"

Tapi saya di pihak pembangkang. Bukan apa.. isu kahwin ni bukanlah suatu perkara yg mudah macam masak cekodok. Jauh lebih susah daripada itu. Jauh lagi susah daripada masak rendang tok.. Perkahwinan ni pulak bukan sesuatu yang boleh dicuba2.. bukannya boleh berpatah balik.
Plus, we're going to spend the rest of our entire life with that person. Jadi persediaan untuk seumur hidup kita x boleh disediakan dalam masa yg singkat kan?

Antara faktor yg perlu diambil kira :

-Duit ---> kita bukan lagi bawah tanggungan ibu bapa. Mana nak cari duit? harapkan duit pinjaman? lepaskan diri sendiri pun tercungap2..

-Masa---> Nak bahagikan masa dengan tugas sebagai suami/isteri dengan belajar bukanlah perkara mudah

-Emosi ---> Darah muda kan? cepat je marah. pengalaman pun x cukup. Takut tersilap langlah, perkahwinan jadi mangsa.

Banyak lagi faktor2 yg perlu diambil kira. Hidup di alam perkahwinan dengan alam bujang sangat jauh bezanya.. (cakap macam ada pengalaman)

Tapi, xde salahnya kahwin awal. Dengan syarat dah cukup ilmu agama, dan bersedia pikul tanggungjawab. Dan yang penting sekali, bersedia untuk sedia! Banyak jugak faedah kahwin muda ni.. boleh elakkan maksiat. Latih diri untuk jadi matang. Melengkapkan salah satu cabang iman..

Bercakap tentang bait muslim ni, Bait Muslim ni membantu menyatukan pasangan ataupun membantu mana2 yg ingin mencari pasangan hidup dengan cara yg betul di sisi Islam..
Dalam borang ni, kita boleh letakkan ciri2 pasangan yg kita impikan.. Masa ceramah bait muslim tadi, macam2 jenis soalan pelik yg keluar, maklumlah, bila cakap pasal kahwin ni, semuanya semangat lain macam je.. Ade yg tanya boleh x cari pasangan luar negara melalui bait muslim? (pandang kiri & kanan sambil tersenyum)..
Ada jugak yang tanya boleh tak nak cari calon untuk 4 org isteri?


Timbul jugak isu2 perkahwinan antara pelajar medik dan azhar.. medik dan medik. sebagainyalah... Apa2 pun, seperti kata ahli panel tadi.. pasangan mana2 pun sama je. Tanggungjawab sebagai seorang suami/isteri tetap sama. Bidang tidak membezakan tanggungjawab yang perlu dipikul..

Akhir kata.. Kenapa tiba2 buat post pasal kahwin ni???!!!

p/s : Saya xnak pasangan doktor..

3 comments:

adik_mirah said...

hahahaha...

Anonymous said...

ke pndang dri sndri smbil senyum?? wakaka..

intannuratiqahmohamadyunus said...

adik- HA HA HA..

anonymous- eh... mane ade!! (sambil pdg kiri & kanan)