Saturday, May 15, 2010

Hari-hari pun hari ibu..Jadi,i'm not late,,

At first i decided not to post an entry about mother's day. Because i think i already wrote everything about my mom. So, in this entry, i might repeat the same story..

I call her MAK. A very common call out name. But still very powerful.

Mak. Salmah binti Haji Abu Mansor. The eldest in her family. Such a great responsibility she hold towards her adik2, parents, as a wife, as a mother to her 5 childrens.

I'm so proud of mak, as she is an educated mother. Completed her degree at USM together with my father. That time I was 3 years old if i'm not mistaken. Ohh yeah.. Mak sambung belajar masa tengah kerja. Sama2 dengan abah. Dah ade anak 4 dah mase tu. So, i was there celebrating my parents victory eventhough i remember nothing. But i have pictures as a prove. Mak, U are so great! How did u able to manage your family,study,money all at once?

Mak, I know how hard u and abah wish one of your childrens will follow your footstep to USM. I know it. Everytime we went to penang, a very 'must' place to visit is USM. Because u want to reminisce all the memories. Mak, I'm so sorry for the hope that I couldn't fullfil (purposely).
I know when i got the offer to USM, u & abah were the most happiest person. Kakak ingat macamane abah & mak pujuk kakak masuk USM. Abah siap telefon dekan USM tu lagi. Siap suruh kakak try dulu seminggu. Sorry mak.. Kakak degil nak datang jugak sini..

Girls.. who do you think i got the 'jangok' traits from? Its from my mom of course! Mak suka ber-fashion. Best tau shopping dgn mak! One of my friens said "Mak intan bergaya macam intan." woaa.. That is a FATAL MISTAKE. Macam lecturer sini selalu cakap. Kesalahan yg boleh membawa maut! hahahha.. saya yg ikut mak.. bukan mak yg ikut saya..

Dari kecik lagi, mak mmg suka gaya-gayakan kami. Kalau nak pergi sekolah tu, rambut tu mmg macam2 fashionlah!! kejap tocang sane, kejap tocang sini..Kawan2 pun selalu cakap saya buat show rambut. hahaha.. baju sekolah tu jgn cakaplah.. Nama je putih, tapi material baju tu mesti lain drpd org lain. Cikgu pun x dapat nak kate ape dah. hahaha..

Mak selalu cakap.. Mak taulah anak2 mak ni.. takyah cakap pun mak tau ape jadi.. Iye, memang betul. So, saya ambik keputusan xnak berahsia daripada mak. Kalau ade ape2 saya cerita dekat mak terus. Mak pulak seronok dengar & layan cerita saya. Tapi tau2 esoknya semua orang dalam family dah tau cerita tu.. Hahahha.. tergelak jelah yg mampu.

Mak suka suruh kakak buat benda yg kakak x suka. Kakak x suka org kacau kakak tidur. Tapi, mak lagi suka kacau kakak masa kakak tengah tidur. Kadang mak just kejut kakak tidur sebab nak bersembang. Kadang2 just sebab nak suruh kakak masukkan benang dalam jarum. Padahal adik ade kat sebelah tu haa.. Pastu selalu paksa kakak mandi subuh2.. Sejuklah mak...

Bukan tu je, kalau masak kat dapur tu, tugas wajib kakak ialah menumbuk cili bawang dan sebagainya. Bukannya mak x tau kakak x suka tugas menumbuk2 tu, bagilah yg mencabar sikit. Lagi satu,masak nasiiiii.. Akak x suka!!!! Nasib baik ada abah untuk ambik alih tugas tu.

Seterika baju. Ini memang merupakan kelemahan kakak. Tapi mk paling suka ni. Mulalah mulut kakak pot pet pot pet masa gosok baju tu. kalau sepasang je takpe.. Ini, mula2 mak bagi baju kurung.. ok..takpe.. lepas tu mak tukar pikiran nak pakai kebaya.. lepas tu x jadi, nak pakai baju kedah pulak..Habis semua akak gosok mak tak pakai pun... Bila akak dah dekat sini, abah pulak yg kena gosok baju!!! hahahahhahha.. kelakar2!!! Mak2.. dah besar nanti akak nak ambik org gaji khas untuk gosok baju je..

Apasal semua yg saya x suka buat kat atas ni menggambarkan macam anak dara pemalas je?
Patutlah mak selalu suruh saya buat benda2 tu semua.
Jangan risau mak, akak dah boleh dah buat kerja2 tu.,. Dah suka dah.. (except gosok baju!!!)

Okay, solat subuh dulu..

2 comments:

shazika said...

betul tu
setai hari adalah hari ibu :))

intannuratiqahmohamadyunus said...

betul3...