Sunday, June 20, 2010

Abah..

To be honest, i forgot that today is father's day. Until i read my friend's blog. Seriously, i lost track of time. I hardly what day is today. So, abah, sorry for the late wish. Plus, ana mafish kredit ya abi. Alfun maalish..

Really thankful because i call u 'abah', not 'ayah', 'bapak', 'papa', or 'daddy'.Because 'abah' suits u well. For me,

Abah = loving, caring, funny, soft,wise, tak garang.
 
Ayah= Garangggggggggg!!! very strict! with a thick black moustache. red eye. *melampau pulak rasanya

Papa=  Tak melayu.. x best. walaupun diakui nampak macam sangat memanjakan anak.


Daddy= macam papa jugaklah.






Pesanan buat abah,


Can u please take care of yourself?
Because mostly i'm not there to look after u.

I still remember once u said, when i was a little girl, i was the easiest one to cry. And my tears, like a raindrops. sambai basah rambut abah kata. But when i grew up, i'm the most difficult one to cry. Except for my family & movies la..  And abah, terima kasih, sebab masa kakak n adik kecik2 dulu, kitorang selalu nak main mekap2. and abah pun merelakan diri jadi model untuk dimekapkan.. thanx for that. Hasilnya, anak abah cantik2 sekarang. kan?kan?kan?

Walaupun dah beribu kali cakap, but still i want to say,

Abah, I love u so much. banyak ni haaaaa..
(sambil angkat tangan tinggi2 kat atas langit,lagi tinggi,lagi tinggi..)
Semoga abah panjang umur, murah rezeki, sihat tubuh badan.


Kakak pasang niat, masa kerja nanti kakak nak simpan duit, nak hantar mak abah pergi haji guna duit kakak sendiri.


And.. why the hell people didnt compose songs about father??  Father is precious too. Think intan.. think.. Haaa..ada pun..lagu..

sudirman=bapak. Tapi itu lagu sedih! 

run joey run= itu lagu anak perempuan merayu kat bapak dia nak kawin! tak sesuai..tak sesuai..
belum sampai masanya. 

papa dont preach = lagi merepek lagu ni! 


Hey..yeah you..composers out there. Show some appreciation to fathers.. 
(macamlah ada composer yg baca blog ni). Tapi ada banyak cerita pasal bapa yang menyentuh perasaan. Contohnya papadom. I like it.


So, i finally make a decision. I choose a song from Cat Steven= wild world. Walaupun lagu ni sebenarnya lagu dari seorang bapa kepada anaknya, tapi saya tetap suka, sebab betul2 rasa lirik dia tepat dgn keadaan kami. dgn nasihat yg abah selalu bagi. rasa macam abah yg nyanyikan lagu ni untuk saya.






p/s : Saya nak calon suami saya ada ciri2 berikut macam abah
---setia sungguh sangat2
---bapa yg baik kepada anak2
---pandai masak!!!!!! 

2 comments:

pot said...

hahaha..gelak aku baca lagu2 tu mostly dr glee.

geli aku dgr lagu papa dont reach tuh,tp itula balqis salu nyanyi dlm bilik..uwaaaa

intannuratiqahmohamadyunus said...

dia nyanyi dgn penuh feeling ke?
ekekekekekkekee (gaya balqis)