Tuesday, June 8, 2010

Nampaknya abah tak terima menantu Norway

Just now, 7pm, i got a message. Its from abah. 

"******, (nama panggilan dirahsiakan) kalau online sekarang,
jom kita chat.
Abah baru balik dari teluk intan ni."

Abahku semakin pandai berbahasa sms. Kalau dulu,punyalah skema. Padahal mesej anak2 dia je pun.
Kalau dulu, mesej tu mungkin berbunyi,
" 'SILA' online sekarang. Harap maklum."


By the way, baru je semalam tulis dekat blog kalau x dpt cakap dgn mak/abah this week, saya buat keputusan nak tunang dengan org Norway.Tup tup terus dapat msg nak call online. Waaahhh.. risau nampaknya mereka. Pantang betul kalau sebut nak kawin org luar negara ni. Cepat je reaksi.
(entah2 tak baca pun blog ni..) Yelah, 7pm Mesir = 12 mlm Malaysia.Dahlah baru balik dari Teluk Intan, baru lepas kemas nak pindah rumah pulak tu. Mesti penat. Tapi sbb taknak menantu Norway punya pasal, sengkang jugak mata. (beranganlah kau intan!)
 

Lega bila dapat cakap dgn family. Rasa hidup balik dah.. Kelakar bila ingat some of our conversation just now. Here are some of them..

Abah : Kakak.. tadi abah asyik kena marah dgn mak je. Masa pindah rumah tadi. 
Me : Kenapa?
Abah : Sebab abah paling sikit buat kerja. jadi mandur je.. hehehe..

Abah kalau kena marah dgn mak mesti report kat saya. hahaha.. Tapi abah memang, semangatnya memang tinggi. Macam dulu2, abah nak potong sendiri rumput halaman rumah, siap dgn uniform,dengan seluar jeans, but hitam, topi, cermin mata plastik besar tu. Last2 potong rumput 15 minit je. Cute betul!


Me : Abah, nak tau tak, kakak sebenarnya x suka rumah lama kita tu.
Abah : Kenapa?

 Me : Kakak rasa rumah tu bawak suwey! (tahyul betul budak ni!)   Yelah, sejak kita duduk rumah tu, dah 3 kali rumah tu kena pecah pencuri.  Lepas tu jumpa h****.X sukalah rumah tu. Kakak happy tau kita nak pindah!

Abah : Tapi abah sayang jugak rumah tu, Situlah tempat korang membesar, situlah Along nya kawin.
Me : Nasib baik kakak x kawin kat situ. 

Abah : Hahaha..


Dengan selambanya ayat itu dilontarkan. Hahaha.. itu sebab saya yg cakap. Cuba along atau adik yg cakap pasal kawin dgn selambanya di situ. Mesti kena "amboiiii..dah gatal sgt nak kawin??"

Memang dari kecik saya bayangkan satu family saya tinggal kat lumut. Suka bandar kecil itu. Dekat dengan laut. Damai.. Pagi2 bolehh jogging dari rumah sampai tepi laut. Lepas jogging makan roti canai.Miss that moment! 


Me : Abah, dah suruh org yg sewa rumah kita kat lumut tu keluar?
Abah : Biarlah dulu. bg can kat diorg merasa tinggal kat situ setahun lagi. Mak pun setuju macam tu.
Me : Bagi tau diorg suruh keluar awal2, senang diorg cari rumah lain,
Abah : Erkkk..???
Kejam x? Well..xdelah kejam sangat. Kita kena kejam 'sikit' kalau xnak org lain kejam kat kita.
Xdelah, i mean bagus untuk dua2 pihak kan.. Owh,rumah kami kat lumut tu ada 2 sebelah menyebelah. Satu bg sewa kat pasangan baru kawin. Okay, now rasa kejam pulak!


Me : Abah, jgn lupa, ** haribulan ***** ni kakak nak ambik kawan kakak dekat ****.
Abah : Ooo.. Okay.. Kakak nak bawak kereta mana?
Me : Hmmm.. Myvi atau matrix. Sekali dgn Navigator.
Abah : Charade xnak?
Me : TAK NAKKKKKKK!!!!!!

Me : Abah jangan ikut kakak.
Abah : Biarlah abah ikut, abah nak tgk rupa kawan kakak tu.
Me : X boleh. kakak pegi dgn kawan2 kakak yang lain. X muat kereta.
Abah : Abah ikut belakang naik kereta charade ye?
Me : TAK BOLEHHHHH!!!!!!

Abah : Hmmm.. kakak nak pegi **** je kan?
Me : Lepas tu nak pg jalan2 dekat ***.
Abah : Haaaaa?????
Me : Jgn risau, kawan kakak tau jalan.
Abah : Abah ikut ye?
Me : Abah nak bg kakak pegi sendiri ke atau nak bagi kakak ambik international driving license?
Abah : Ok..ok.. Kakak pergi sendiri.


Saya tau apa abah fikir. Mesti abah ingat saya nak pergi jumpa kekasih. (kekasih?tak boleh blah!)
Abah.. Abah.. adakah abah tau bahawasanya even anak abah ada kekasih pun, kekasih itu mestilah mempunyai kapal selam?*blup..blup.. mana boleh naik kereta anak abah. X macho!!

Kenapalah abah x bg anak abah ni ambik international driving licence? Bukannya nak drive dekat egypt ni haaa.. nak drive kat ireland. (berangan itu free..)


Me : Abah, dah renew lesen kakak? haaaa......
Abah : Urm....urm... Lesen kakak mati hujung bulan 6 lah! 

Me : Taklah bah. bulan 5.
Abah : Oh, yeke? esok abah hidupkan lesen kakak.


Abah, kakak tau abah lupa nak renew lesen kakak..
Sentiasa x boleh nak marah abah, last2 gelak balik.

Haaaa.... I just got an email from mak..


 
*Tu!! Along menungje, ngelamunletu nanti ade org kene salahkan*<
pastu Bangah tengok pe thunderca le ape lagi> # 
yg bertenggek bawahtu Balang, ha ha dah nak meragam, balang lajuk#   
~Niihaa kakak n adik sosek2, 2org buat pe2, jgn sakat kakak~

niii lah karaektor anak2 mak n abah. 



 Hahahaha.. gelak baca email ni. memang betul. Nilah perangai anak2 mak.

Along- suka alihkan kerja atau kesalahan kat adik beradik lain. Which is kinda cute when we all know the fact.

Bangah - suka berimaginasi. Dengan thundercat & trojan yg turun mendarat kat belakang rumah opah.

Balang- Kuat meragam kalau x dapat apa yg dimintak. Siap bgtau tengah merajuk supaya org pujuk.

Kakak & Adik - Sentiasa berdua soksek2.. of course dgn cerita2 hot kami. But see, mak & abah sentiasa risaukan saya. Risaukan saya dibuli adik. Padahal.... Hahahahahah.. saya yg naik tanduk. Kesian adik...


p/s : Kakak sayanggggggg mak abah. Tak kisah pun x dapat tunang orang Norway. Cakap dengan mak abah lagi best!

7 comments:

Khairunnisa Ithnain said...

hah! intannuratiqah, kamu nak g mane tuuu?? nak join...buleh? :D

intannuratiqahmohamadyunus said...

nak ke mana mana??? nak g defecate, nak ikut?

Wanie Azeera said...

"lepas jogging makan roti canai. miss that momment.." (-_-")

lepas tu intan balik rumah kena jogging sekali lagi haha

intannuratiqahmohamadyunus said...

xyah jogging balik pun xpe.
maintain slim..
hehehehhe.. *koya molek..

adik_mirah said...

hekeleh..bajet suma akq buat mak abh bagilah tu...poyo lah...stop mninggi diri ok...

intannuratiqahmohamadyunus said...

opssss.... ada org jealous!!! hahahha

nadiah said...

eleh...intan, mak abh ko bg je...
sbb diorg tau, ko tue melalak-lalak pulak..,kalau tk dpt
dr diorg nk dgr ko merengek at last kene bg gak,bek diorg bg jer..rela paksa namenye..hahahaha